Aandeelhouders van de oudste bank ter wereld, de Italiaanse MPS, hebben dit weekeinde in meerderheid plannen van de directie om snel tot kapitaalverhoging te komen, gedwarsboomd.

De liefdadigheidsinstelling die ongeveer een derde van de aandelen bezit van de Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) heeft samen met een aantal andere aandeelhouders plannen weggestemd om in januari drie miljard euro voor de noodlijdende bank te verzamelen met de uitgave van nieuwe aandelen.

De meerderheid van de aandeelhouders wil daar echter nog mee wachten en stemde tegen het plan. Het management had gezegd dat er haast is met de aandelenuitgave omdat de bank dringend geld nodig heeft om de Italiaanse staat geld terug te betalen.

De Staat heeft de bank gered en zou de 15e eeuwse bank kunnen natonaliseren als die nalatig blijkt.

Liefdadigheid

De grootste aandeelhouder is liefdadigheidsinstelling en stichting Fondazione Monte dei Paschi. Voorzitter Antonella Mansi zei dat een gehaaste verkoop van aandelen een bedreiging vormt voor de uitvoering van sociale taken en activiteiten van de stichting. Die taken vormen volgens haar het wezen van de hele organisatie.

Het uitstel is een forse tegenvaller voor MPS-baas Alessandro Profumo die sinds 2012 probeert de door kredietcrisis en wanbeleid zwaar gehavende MPS overeind te houden zonder dat de het staatsbank wordt. Dat wordt de bank wel als die niet voor juli zijn financiële verplichtingen aan de Italiaanse staat nakomt.

Steunpilaar

De MPS is al sinds 1472 een van de belangrijkste steunpilaren van de economie van Siena en omgeving. De bank werd door de toenmalige republiek Siena opgericht als kredietinstelling die armen moest behoeden voor woekerrentes van particuliere geldschieters.

De MPS is via de stichting de financier geweest van onder meer onderwijs, musea, kinderopvang, gezondheidszorg en de jaarlijkse paardenraces in de stad. Daarmee zit de MPS tot over zijn oren in de plaatselijke politiek. Daar leeft de hoop dat de MPS ondanks alle problemen weer veel geld gaat stoppen in de Toscaanse stad vanuit het imposante MPS-hoofdkwartier, het 14e eeuwse Palazzo Salembini.