Apple-topman Tim Cook heeft afgelopen boekjaar iets meer loon ontvangen, hoewel de winstmarges van Apple terugliepen.

Cook kreeg in totaal 4,25 miljoen dollar (ruim 3 miljoen euro), 1,9 procent meer dan in 2012.

Dat blijkt uit documenten die de Amerikaanse fabrikant van de iPhone en iPad heeft ingeleverd bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

De 53-jarige opvolger van Steve Jobs streek in het boekjaar dat eindigde in september een salaris op van 1,4 miljoen dollar en een bonus van zo'n 2,8 miljoen dollar.

Omdat het Apple-aandeel niet goed genoeg presteerde, liet Cook wel ruim zevenduizend van zijn aandelen, ter waarde van 4 miljoen dollar, verbeurd verklaren.

Die aandelen maken deel uit van een eenmalige beloning in aandelen ter waarde van 376 miljoen dollar die Apple hem bij zijn aantreden in 2011 in het vooruitzicht stelde.

Icahn

Uit de documenten blijkt ook dat het bestuur van Apple aandeelhouders oproept om tegen het voorstel van de activistische investeerder Icahn te stemmen.

Icahn dringt er al enige tijd op aan dat het technologieconcern meer geld opzij zet om eigen aandelen in te kopen, waardoor de winst per aandeel en de aandelenwaarde zouden worden vergroot.

Apple claimt echter dat het bedrijf het geld nodig heeft om te kunnen blijven investeren. Het was de eerste keer dat de top van Apple zich uitliet over de kwestie.