De aanelenmarkten op Wall Street wisten de kerstrally van de afgelopen week vrijdag geen vervolg te geven.

Bij gebrek aan nieuws om de handel richting te geven, deden beleggers een klein stapje terug van de nieuwe records die de leidende Dow-Jonesindex en de bredere S&P 500 op tweede kerstdag bereikten.

De Dow, die de laatste 6 handelsdagen op rij met winst was gesloten, eindigde vrijdag een fractie lager op 16.478,41 punten. De S&P 500 sloot eveneens met een miniem verlies op 1841,40 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omlaag naar 4156,59 punten.

De sterke opmars van de afgelopen week werd ingezet na het nieuws dat de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, het economisch herstel sterk genoeg vindt om in januari te beginnen met de afbouw van zijn stimuleringsbeleid. Aan de rally die dat teweeg bracht, kwam vrijdag echter een einde.

Twitter was een opvallende daler. Het bedrijf achter de gelijknamige microblogdienst werd 13 procent minder waard na een adviesverlaging door zakenbank Macquarie. Die waarschuwde in een analistenrapport dat het aandeel na de beursgang vorige maand te snel te sterk is gestegen. De koers is in anderhalve maand verdrievoudigd.

Vliegtuigbouwer Boeing was met een verlies van 1 procent de sterkste daler bij de hoofdfondsen. Softwarereus Microsoft, entertainmentconcern Walt Disney en chipfabrikant Intel volgden met verliezen van 0,4 procent.

Bovenaan de Dow stond Cisco Systems. De maker van netwerkapparatuur steeg 1 procent. Industrieconcern 3M werd 0,8 procent meer waard, oliemaatschappij ExxonMobil steeg 0,6 procent en frisdrankmaker Coca-Cola won 0,4 procent.

De euro was 1,3740 dollar waard, tegen 1,3790 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder en bracht per vat 100,19 dollar op. De prijs van Brentolie steeg 0,2 procent tot 112,17 dollar per vat.