De euro heeft vrijdag de hoogste waarde ten opzichte van de dollar in ruim 2 jaar bereikt. Analisten koppelden de sterke opmars van de euro aan het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten nog een lange tijd zeer laag zal zijn.

De waarde van de euro klom vrijdag aan het begin van de middag tot 1,3893 dollar. Dat is de hoogste stand sinds begin november 2011. Tijdens de kerstdagen schommelde de Europese munt nog rond 1,37 dollar.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), kondigde vorige week aan vanaf januari een voorzichtig begin te maken met de afbouw van de stimuleringsmaatregelen voor de Amerikaanse economie.

Tegelijkertijd werd benadrukt dat de rente in 's werelds grootste economie nog lange tijd zeer laag zal zijn.

Fed

De Fed liet de koppeling van een eventuele renteverhoging aan het gewenste peil van de werkloosheid in de VS, dat in zicht begint te komen, los.

De centrale bankiers benadrukten daarentegen de lage inflatie, die een lage rente rechtvaardigt. ''Een rentestap lijkt nu zover weg dat het niet eens de moeite waard is om erover na te denken'', zei een valutastrateeg tegen persbureau Bloomberg.

De euro was eind oktober 2011 voor het laatst meer dan 1,40 dollar waard. De hoogste waarde ooit werd met 1,6038 dollar medio juli 2008 bereikt.

Staatsobligatie

De rente op Amerikaanse staatsobligaties is sinds de aankondiging van de Fed wel opgelopen. Vrijdag kwam het rendement op 10-jarige leningen voor het eerst sinds september uit op 3 procent. De rente op een obligatie beweegt omgekeerd aan de waarde van het schuldenpapier. Een hogere rente duidt op een lagere waarde en een afname van de vraag naar de obligaties.

De Fed kocht sinds december vorig jaar maandelijks voor 45 miljard dollar aan staatsobligaties en voor 40 miljard dollar aan herverpakte hypotheekleningen van banken. Beide bedragen worden in januari met 5 miljard dollar verlaagd. Economen rekenen erop dat het hele steunprogramma eind 2014 zal zijn afgebouwd.

De rente op de staatsobligaties is van invloed op andere rentestanden in de VS, zoals de rente op hypotheekleningen en bedrijfsobligaties.