Audi gaat de komende vijf jaar bijna 22 miljard euro investeren in onder meer nieuwe modellen, vernieuwing en het vergroten van de productiecapaciteit.

Dat heeft de Duitse autobouwer, eigendom van Volkswagen, vrijdag bekendgemaakt. Om de productie te kunnen opschalen, denkt Audi al volgend jaar nieuw personeel nodig te hebben.

De constructeur van luxeauto's wil onder meer zevenhonderd jongeren aannemen voor een opleidingstraject in de Duitse fabrieken in Ingolstadt en Neckarsulm.

Daarnaast opent Audi zijn eerste fabriek in Noord-Amerika, waar de productie in 2016 moet beginnen. In die Mexicaanse fabriek zijn allen volgend jaar al duizend nieuwe werknemers nodig.

Toekomst

Audi hoopt op die manier in de toekomst twee miljoen auto's per jaar te kunnen afzetten. "We hadden onszelf het doel gesteld om in 2015 jaarlijks anderhalf miljoen auto's te kunnen leveren", aldus topman Rupert Stadler. "Dat doel hebben we nu echter al ruim gehaald. Daarom gaan we door in de richting van de volgende mijlpaal."

Toch steekt Audi verreweg het meeste geld niet in personeel, maar in vernieuwing. Bijna zeventig procent van het investeringsbedrag gaat naar het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe modellen en het uitdenken van nieuwe technieken. Zo wil de fabrikant zijn auto's in de toekomst zuiniger laten rijden.

De Duitse autobouwer denkt er ook over om een fabriek in Brazilië te openen. Tot dusver heeft Audi buiten Europa alleen fabrieken China, India en Indonesië. In Europa heeft Audi onder meer vestigingen in Duitsland, Spanje, Hongarije en België.