Ondanks een moeizaam begin gaat 2013 voor de aandelenmarkten de boeken in als een jaar van verder herstel.

Beleggers liepen met name in de tweede jaarhelft vooruit op een verwachte opleving van de wereldeconomie. Daarnaast profiteerde de handel van maatregelen van centrale banken om de groei te stimuleren. In Amsterdam steeg de AEX tot het hoogste niveau sinds de escalatie van de financiële crisis in september 2008.

In de eerste maanden van het jaar speelde met name de eurocrisis de beurshandel nog parten. De AEX-index, die in januari rond de 350 punten stond, bereikte in juni het dieptepunt van het jaar, net boven de 330 punten.

Daarna volgde een lange rally, die de hoofdgraadmeter vlak voor de jaarwisseling uiteindelijk door de grens van 400 punten stuwde. Die stand werd sinds de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers niet meer bereikt.

Fed

In de Verenigde Staten zijn de aandelenkoersen onder invloed van het steunbeleid van de Federal Reserve opgelopen tot recordniveaus. De Amerikaanse economie herstelt intussen zo sterk, dat de Fed zijn stimuleringsbeleid geleidelijk gaat terugschroeven. Vooral de timing en het tempo van die afbouw zullen voor een belangrijk deel het koersverloop in de eerste maanden van 2014 bepalen.

In Europa komt het economisch herstel naar verwachting ook langzaam op stoom in 2014. De angst voor een nieuwe escalatie van de schuldencrisis is ver weggezakt en het centrale bankentoezicht door de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf komend najaar moet helpen het vertrouwen in de financiële sector verder te herstellen.

SNS

Niet alle in Amsterdam genoteerde bedrijven zullen met plezier terugkijken op 2013. SNS Reaal bijvoorbeeld verdween onvrijwillig van het Damrak. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem besloot begin februari de bank en verzekeraar, die door verkeerde vastgoedbeleggingen in diepe financiële problemen was geraakt, te nationaliseren. De aandeelhouders staan vooralsnog met lege handen.

Technisch dienstverlener Imtech werd hard geraakt door een boekhoudschandaal bij zijn Oost-Europese tak, dat in januari aan het licht kwam. Zowel topman René van der Bruggen als financieel directeur Boudewijn Gerner stapte op. Naast de grote financiële schade sloeg de affaire een fikse deuk in het imago van het bedrijf, dat voorheen als beurslieveling bekend stond.

KPN

KPN wist afgelopen jaar, dankzij het ingrijpen van een beschermingsstichting, ternauwernood een vijandige overname door América Móvil te voorkomen. Ook Ziggo kreeg te maken met ongevraagde belangstelling. Grootaandeelhouder Liberty Global deed een vergeefse poging het kabelbedrijf helemaal in te lijven. Inmiddels zijn de twee bedrijven weer met elkaar in gesprek.

Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders (voorheen Douwe Egberts) nam iets meer dan een jaar na de beursgang weer afscheid van het Damrak. Topman Jan Bennink slaagde erin het bedrijf voor 7,5 miljard euro te verkopen aan de Duitse investeerder Joh. A. Benckiser. Automaker Spyker verliet de beurs via de achterdeur, na 2 jaar op het zogenoemde strafbankje te hebben gezeten.