Het belang dat Shell nog heeft in de Australische oliemaatschappij Woodside zal waarschijnlijk worden opgesplitst en/of verkocht worden aan institutionele beleggers.

Dat zeiden bankiers woensdag tegen persbureau Reuters. Zij achtten deze optie waarschijnlijker dan een verkoop aan een strategische partij.

Shell heeft nog een belang van ruim 23 procent in Woodside. Vorig jaar stelde het concern al dat het aandeel niet strookte met de langetermijnplannen van Shell. Dit jaar beloofde de onderneming de verkoop van niet-strategische bezittingen te versnellen.

Volgens bankiers zal de nieuwe Shell-topman Ben van Beurden, die op 1 januari aantreedt, Woodside snel van de hand willen doen. Maar andere oliemaatschappijen die groot genoeg zijn om het belang over te nemen zijn momenteel ook bezig om bezittingen te verkopen en zijn daarom waarschijnlijk niet geïnteresseerd in een overname.

Ook zouden dergelijke partijen kunnen worden afgeschrikt door de ervaring die Shell in 2001 had toen het Woodside volledig wilde overnemen. Dat werd toen door de Australische overheid tegengehouden.