Ook ING verzet zich tegen plannen om vanaf 2015 bonussen bij banken wettelijk te beperken tot 20 procent van het vaste salaris.

Dat blijkt dinsdag uit een formele reactie van de bank op het voorstel daartoe van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Brancheorganisatie NVB en werkgeversclub VNO-NCW gingen ING al voor.

ING zegt ''principiële bezwaren'' te hebben tegen het wetsvoorstel dat Dijsselbloem eind november ontvouwde.

Volgens het financiële concern wordt diep ingegrepen in de vrijheid van bedrijven om ''het beloningsbeleid naar eigen inzicht vorm te geven.''

Geen enkele reden

ING ziet ook geen enkele reden voor Nederland om af te wijken van Europese regels die op 1 januari 2014 van kracht worden. Daardoor wordt de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven ondermijnd, aldus de bank.

Ook de eigen positie als internationaal opererende bank komt volgens ING in gevaar als de beloningsregels voor financiële instellingen in Nederland strenger worden dan in andere Europese landen.

"Om te kunnen blijven concurreren op het internationale speelveld zien we een adequaat beloningsbeleid als belangrijke component bij het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers uit binnen- en buitenland'', stelt de bank.

Eerder werd duidelijk dat ook grote beleggers en werkgeversvereniging VNO-NCW kritiek hebben op het plan van Dijsselbloem.