De Europese beurzen boekten dinsdag tijdens een verkorte handelssessie bescheiden winsten. Daarmee werd een vervolg gegeven aan de opmars die vorige week werd ingezet.

Toen maakte de Federal Reserve bekend de maandelijkse steun voor de Amerikaanse economie af te gaan bouwen.

Voor de AEX blijft het niveau van 400 punten in zicht, maar handelaren verwachten niet dat die stand nog dit jaar gehaald wordt. De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 0,3 procent hoger op 396,61 punten.

De MidKap won 0,5 procent tot 621,89 punten. De FTSE in Londen, die om 12.30 uur lokale tijd sloot, ging 0,2 procent vooruit en de CAC 40 in Parijs ging 0,1 procent vooruit. De beurs in Frankfurt was al gesloten in verband met feestdagen.

Sterk gestegen

''De beurzen zijn de afgelopen dagen sterk gestegen. De AEX ging na de aankondiging van de afbouw van 375 punten naar 396 en ook vandaag is het weer een mooie dag'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

''Voor wat het waard is, moet de AEX eerst een technische weerstand op 398 punten doorbreken voordat een aanval op 400 kan worden ingezet.''

Weinig nieuws

Beleggers kregen dinsdag weinig richtinggevend nieuws voorgeschoteld. Het Franse statistiekbureau Insee bevestigde een eerdere raming van een economische krimp van 0,1 procent in het derde kwartaal. 

En de Nederlandse economie groeide met een plus van 0,2 procent sterker dan de 0,1 procent die het CBS in een eerste prognose vaststelde.

Cijfers

In de tweede helft van de middag komen er in de Verenigde Staten cijfers naar buiten over de orders voor duurzame goederen en de verkoop van nieuwe woningen in november.

Van de 25 AEX-fondsen sloten er 8 in de min. PostNL stond onderaan met een verlies van 1,4 procent, gevolgd door Corio en Fugro die beide 0,5 procent inleverden. De sterkste stijger was Reed Elsevier (plus 1,8 procent).
 
In de MidKap nam Boskalis (plus 2,7 procent) de koppositie in. De baggeraar en maritiem dienstverlener maakte bekend dat dochterbedrijf Dockwise een opdracht heeft gekregen van 275 miljoen dollar, de grootste klus in de historie van het zeetransportbedrijf.

Euro

De euro was 1,3680 dollar waard, tegen 1,3705 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 99,09 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 111,76 dollar.