Fraudeonderzoek bij Rolls-Royce

De Britse opsporingsdienst Serious Fraud Office (SFO) is een formeel onderzoek begonnen naar omkoperij en corruptie bij de fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce in Azië.

Dat heeft het concern maandag bekendgemaakt.

Het gaat om ongeoorloofde zakentransacties in China en Indonesië, waar Rolls-Royce eerder al melding van had gemaakt. De onderneming liet vorig jaar weten informatie aan de SFO te hebben overgedragen. De corruptiebeschuldigingen hebben mogelijk betrekking op verkoopagenten en onderhoudsbedrijven van het concern.

Rolls-Royce, een van de grootste fabrikanten van vliegtuigmotoren en defensiemateriaal ter wereld, heeft circa 2000 werknemers in China.

Moeilijk te voorspellen

Het bedrijf gaf eerder aan dat het moeilijk is om de uitkomst van het onderzoek te voorspellen, maar dat het niet valt uit te sluiten dat het bedrijf of personen binnen het bedrijf zullen worden vervolgd.

De relatief lage boetes die aan grote concerns worden uitgedeeld voor corruptie maken in de regel weinig indruk op investeerders.

Het Britse defensieconcern BAE kreeg enkele jaren terug nog een boete van circa 345 miljoen euro opgelegd door de autoriteiten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wegens gevallen van corruptie in verscheidene landen. Analisten zeiden toen dat ''als Rolls-Royce zo'n boete krijgt, investeerders daar niet wakker van zullen liggen''.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie