De verkoop van Blackberry-toestellen en de financiële resultaten zijn in het meest recente kwartaal keihard gekelderd.

In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2014 (tot en met november) werden slechts 1,9 miljoen Blackberry's verscheept vergeleken met 3,7 miljoen exemplaren in het vorige kwartaal en 6,9 miljoen een jaar geleden.

In totaal werden nog 4,3 miljoen toestellen verkocht. Het aantal verscheepte smartphones ligt lager omdat er nog veel voorraden waren. Bovendien ging het om 3,2 miljoen Blackberry 7-toestellen, het oude besturingssysteem van de fabrikant.

Het bedrijf gaat nu samenwerken met Foxconn, dat ook iPhones voor Apple in elkaar zet. In eerste instantie richten Blackberry en Foxconn zich op het maken van smartphones voor Indonesië en andere 'snelgroeiende' markten. 

In een gesprek met investeerders zei CEO John Chen dat het eerste nieuwe Blackberry-toestel in maart of april 2014 moet verschijnen. Het gaat om een Blackberry 10-toestel dat in zes à zeven opkomende markten te koop zal zijn.

Blackberry 10, het nieuwste besturingssysteem, werd in januari geïntroduceerd. De nieuwe toestellen zijn nog geen succes geweest.

Blackberry Messenger

Verder focust het bedrijf zich op het terugbrengen van de kosten en zet het in op Blackberry Messenger, de beveiligde berichtendienst van het bedrijf. Sinds oktober is BBM ook beschikbaar voor Android en iOS. Dat heeft veertig miljoen downloads opgeleverd.

Over het gebruik van de dienst is niet bekend. Ook maakt Blackberry niet duidelijk hoe het geld wil gaan verdienen aan Blackberry Messenger.

Miljardenverlies

De fabrikant leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 4,4 miljard dollar. Dat kwam hoofdzakelijk door afschrijvingen van in totaal 4,6 miljard dollar op onder meer voorraden en leveringsverplichtingen. Zonder eenmalige afschrijvingen kwam het operationele verlies uit op 354 miljoen dollar.

De omzet kwam de afgelopen drie maanden uit op 1,2 miljard dollar. De omzet bestaat nog voor 40 procent uit hardware, 53 procent uit diensten en 7 procent uit software of overige inkomsten. 

Een jaar geleden boekte Blackberry nog 9 miljoen dollar winst met een omzet van 5,8 miljard dollar.

Onrustig

Blackberry bevindt zich in een onrustige periode. Het bedrijf zou worden verkocht, maar het bestuur zag daar toch van af en heeft CEO Thorsten Heins inmiddels ontslagen en John Chen als nieuwe directeur aangewezen. Het bedrijf kreeg toen een investering van 1 miljard dollar.

Blackberry heeft nog 2,27 miljard dollar in kas.

Blackberry: diepe dalen en hoge pieken