De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag verder omhoog na de rally van een dag eerder. 

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1 procent hoger op 391,56 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 613,83 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,7 procent.

''De stijging op de beurzen zet door. De opmars vloeit voort uit het afbouwverhaal van de Fed. Beleggers zijn blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de plannen van de Amerikaanse centrale bank. Daarnaast verzekerde de Fed dat de korte rente laag blijft“, zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Het Amerikaanse ministerie van Handel liet vrijdag weten dat de grootste economie ter wereld in het derde kwartaal met 4,1 procent is gegroeid. Bij een eerdere raming werd nog een groei van 3,6 procent gemeld. Economen gingen ervan uit dat het eerdere groeicijfer zou worden gehandhaafd.

Duitsland

Uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland opnieuw is gestegen. De vooruitkijkende vertrouwensindex van GfK nam deze maand toe van 7,4 tot 7,6. Economen rekenden in doorsnee op een stabilisering.

Defensiespecialist BAE Systems leverde in Londen 4,3 procent in. Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws dat de Verenigde Arabische Emiraten de onderhandelingen over de aankoop van de Eurofighter Typhoon, een gevechtsvliegtuig van BAE, hebben gestaakt.

KPN

Koploper in de AEX was vastgoedbedrijf Corio met een winst van 2,8 procent. Grootste daler was Imtech met een verlies van 1,7 procent. De technisch dienstverlener heeft nog geen verbetering gezien bij de activiteiten in Duitsland en houdt rekening met verdere afboekingen.

KPN gaf 0,6 procent prijs na bekendmaking dat Brussel een diepgravend onderzoek heeft ingesteld naar de verkoop van de Duitse dochter van KPN, E-Plus, aan Telefónica.

De euro was 1,3672 dollar waard, tegen 1,3665 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 98,92 dollar per vat. Brentolie klom 1 procent tot 111,39 dollar.