De beursgraadmeters op Wall Street kwamen donderdag nauwelijks in beweging. Beleggers namen gas terug na de sterke opmars van woensdag, die werd ingegeven door de besluiten van de Federal Reserve (Fed).

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de plus op 16.179,08 punten. Met de minieme winst zette de Dow wel weer een nieuw record in de boeken. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1809,60 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 4058,13 punten.

Voorbeurs bleek dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week onverwacht met 10.000 zijn toegenomen tot 379.000. Economen voorspelden juist een daling tot 336.000. Daarnaast bleken de verkopen van bestaande huizen in de VS in november sterker te zijn gedaald dan verwacht.

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn vorige maand wel verbeterd, concludeerde onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren. Woensdagavond gaf de Fed al aan dat de Amerikaanse economie er goed genoeg voorstaat om een begin te maken met de afbouw van het ruime steunbeleid.

Facebook leverde 1 procent in. Het bedrijf achter de populaire socialenetwerksite gaat samen met enkele aandeelhouders, onder wie topman Mark Zuckerberg, 70 miljoen aandelen met een waarde van 3,9 miljard dollar (ruim 2,8 miljard euro) verkopen op de beurs. Het aandeel Facebook eindigde woensdag met een koers van 55,57 dollar nog op het hoogste niveau ooit.

Oracle won bijna 6 procent. De producent van bedrijfssoftware heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 2 procent weten te verhogen, geholpen door de vraag naar nieuwe producten die computerprogramma's beschikbaar maken via internet.

Ook farmaceut Bristol-Myers Squibb (plus 2,4 procent) stond in de belangstelling. De Britse samenwerkingspartner AstraZeneca liet donderdag weten het belang van Bristol-Myers Squibb in de ontwikkeling van diabetesmedicijnen te willen uitkopen. De overnamesom kan oplopen tot 4,3 miljard dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 99,15 dollar. De euro was donderdagavond 1,3655 dollar waard, tegen 1,3665 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.