De wasbuiltjes onder de naam Ariel Pods van de Amerikaanse producent Procter & Gamble (P&G) mogen niet meer in Nederland worden verkocht.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald in de rechtszaak die was aangespannen door het Brits-Nederlandse was- en voedingsmiddelenconcern Unilever.

De rechtbank is het eens met Unilever dat de wasbuiltjes van zijn Amerikaanse concurrent inbreuk maken op het octrooirecht van Unilever, de producent van onder meer Omo en Robijn.

P&G moet er ook voor zorgen dat de gewraakte wasbuiltjes die nog in de schappen van winkels liggen, worden teruggestuurd. Het concern moet een dwangsom van maximaal 5 miljoen euro (2 x 2,5 miljoen euro) betalen als het concern het vonnis geheel naast zich neerlegt.

Overeen

Volgens de rechter komen het materiaal en de vorm van de Ariel Pods, zogenoemde 3-in-1 wasbuiltjes, in grote mate overeen met wat in het octrooi van Unilever is vastgelegd. ''Dat bij de Ariel Pods op de basiswand twee extra compartimentjes zijn aangebracht, maakt geen verschil voor het inbreukmakend karakter van het product.''

Het verweer van P&G dat het octrooi ten onrechte is verleend, is door de rechter verworpen. De zogenoemde oppositieafdeling van het Europees Octrooibureau oordeelde vorig jaar juni ook al dat het octrooi geldig is.

Ariel Tabs

De uitspraak heeft geen gevolgen voor de Ariel Tabs van P&G, die al 10 jaar op de Europese markt en een aantal jaren in Nederland te verkrijgen zijn.

Unilever wilde dat de rechter ook hiervoor een verbod afkondigde, maar kon niet hard maken waarom het daarbij een spoedeisend belang had. Voor Unilever is wel de weg vrij om in een bodemprocedure alsnog te vragen om een verbod op Ariel Tabs. Unilever denkt hier nog over na, zei een woordvoerster.

Teleurgesteld

P&G zegt zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak van de rechtbank. ''We zijn van plan om in hoger beroep te gaan. We zijn ervan overtuigd dat P&G met Ariel 3-in-1 Pods geen geldig octrooirecht van andere bedrijven schendt'', aldus een woordvoerder in een reactie. Volgens hem zal P&G het vonnis wel opvolgen ''na betekening door Unilever''.