De Britse farmaceut AstraZeneca wil zijn partner in de ontwikkeling van diabetesmedicijnen Bristol-Myers Squibb uitkopen.

De overnamesom kan oplopen tot 4,3 miljard dollar (3,1 miljard euro). Dat maakte het Amerikaanse bedrijf donderdag bekend.

AstraZeneca en Bristol-Myers Squibb gingen in januari 2007 met elkaar in zee om medicijnen tegen diabetes type 2 te ontwikkelen en op de markt te brengen. De samenwerking werd later uitgebreid naar de ontwikkeling van medicijnen tegen andere vormen van diabetes.

Bristol-Myers Squibb, dat de overname steunt, ontvangt een eerste betaling van 2,7 miljard dollar en kan in potentie 1,4 miljard dollar aan zogeheten mijlpaalbetalingen tegemoetzien.

Royalties 

Ook zal het Britse bedrijf royalties betalen op basis van de verkopen tot en met 2025. Afhankelijk van de overdracht van bezittingen betaalt AstraZeneca maximaal nog eens 225 miljoen dollar voor de overname.

AstraZeneca maakte ook bekend 1,7 miljard dollar af te schrijven op het diabetesmedicijn Bydureon, dat aan het samenwerkingsverband met Bristol-Myers Squibb werd toegevoegd nadat dat bedrijf in 2012 Amylin had overgenomen. De reden voor de afschrijving is een lager dan verwachte omzet uit het product.

Beide bedrijven verwachten de transactie in het eerste kwartaal van 2014 te kunnen afronden, waarna 4100 werknemers van Bristol-Myers Squibb meeverhuizen naar AstraZeneca.