Bayer wil de Noorse farmaceut Algeta, waarmee het samenwerkt aan een medicijn tegen kanker, overnemen. Het bestuur van Algeta staat unaniem achter het bod van 362 Noorse kroon (43,11 euro) per aandeel. 

Dat maakte het Duitse chemie- en farmacieconcern donderdag bekend.

De twee ontwikkelden samen het medicijn Xofigo. De overname zou Bayer volledige controle over dat middel bieden.

''Wij zijn volledig overtuigd van het potentieel van dit medicijn en de onderliggende technologie die patiënten innovatieve behandelingsopties biedt'', zei bestuursvoorzitter Marijn Dekkers van Bayer.

Premie

''Wij denken dat het bod van Bayer de strategische waarde van Algeta onderkent en een aanzienlijke premie biedt aan onze aandeelhouders'', zei topman Stein Holst Annexstad van het Noorse bedrijf. ''Bovendien zijn wij overtuigd van de toewijding van Bayer aan de verdere ontwikkeling van Xofigo.''

Het bod waardeert het aandelenkapitaal van Algeta in totaal op 17,6 miljard kroon. Bayer kreeg al ongeveer 14 procent van de uitstaande aandelen toegezegd onder het bod door bestuurders van het Noorse bedrijf en diens grootste aandeelhouder, HealthCap IV.

Bayer en Algeta begonnen in 2009 aan de ontwikkeling van Xofigo en kregen in mei van dit jaar goedkeuring voor de marktintroductie van het medicijn in de Verenigde Staten. Toestemming van de Europese Commissie volgde vorige maand. Bayer denkt dat het product op termijn een omzet van 5,5 miljard euro per jaar kan genereren.