De Europese beurzen zijn donderdag met flinke winsten gesloten.

Net als op Wall Street werd zeer positief gereageerd op de besluiten van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bankiers gaven aan dat het economisch herstel sterk genoeg is om een begin te maken met de afbouw van het steunbeleid, maar dat de rente in de VS nog lange tijd heel laag zal blijven.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 1,8 procent op 387,83 punten. De Midkap steeg 1,5 procent tot 604,89 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs wonnen de graadmeters 1,3 tot 1,7 procent.

De Fed verraste de markten woensdagavond met de aankondiging dat de maandelijkse aankopen van obligaties al vanaf januari een tandje worden teruggeschroefd. Hierdoor ontstond duidelijkheid na maanden van twijfel over het moment waarop de Fed zou overgaan tot inperking van het beleid. Daarbij wijst het besluit op het herstel van de Amerikaanse economie, die nog lange tijd zal worden gesteund met een bijzonder lage rente.

Aegon en ING

Vooral aandelen van financiële instellingen profiteerden van de aankondigingen van de Fed. In de AEX stonden Aegon en ING aan kop met winsten van 4,5 en ruim 3 procent. Deutsche Bank en Commerzbank wonnen in Frankfurt 1,5 procent, evenals branchegenoot Société Générale in Parijs. In Londen kregen RBS en Lloyds er circa 2 procent bij.

Verliezers waren er in de AEX nauwelijks. Alleen maritiem dienstverlener SBM Offshore viel uit de toon met een min van 1,5 procent.

Bij de kleine fondsen viel de maker van digitale kaarten AND International op met een koerssprong van ruim 10 procent, zonder duidelijke reden. De afgelopen maanden maakte het aandeel AND al meer opmerkelijke sprongen. Eerder dit jaar meldde het bedrijf gesprekken te voeren met een geïnteresseerde partij over een verregaande vorm van samenwerking. AND liet begin augustus weten die gesprekken te hebben gestaakt.

Saab

Defensieconcern Saab werd in Stockholm bijna 33 procent meer waard. Brazilië koopt 36 straaljagers van de Zweedse vliegtuigbouwer voor 4,5 miljard dollar.

De euro was 1,3665 dollar waard, tegen 1,3763 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 98,68 dollar per vat. Brentolie was met 110,43 dollar per vat 0,8 procent duurder dan aan het begin van de dag.