De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaartschappij Alitalia krijgt een financiële injectie van circa 300 miljoen euro van zijn Arabische branchegenoot Etihad Airways.

Dat meldden ingewijden woensdag tegenover persbureau Bloomberg.

Gesprekken over de steun zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden en worden naar verluidt donderdag afgerond. Door de stap zou Etihad de grootste investeerder in het Italiaanse bedrijf worden.

Zowel Alitalia als Etihad wilde niet op de berichtgeving reageren.

Etihad heeft toegang gekregen tot de boeken van Alitalia en wacht nog op definitieve resultaten van de onlangs aangekondigde kapitaalverhoging van Alitalia.

Air France-KLM maakte onlangs bekend niet aan die verhoging mee te doen, waardoor het belang van het Frans-Nederlandse bedrijf zakt van 25 procent naar circa 8 procent. Daarmee verdwijnt het vetorecht van Air France-KLM wat betreft partnerkeuzes van Alitalia.

Steun

Alitalia is hard toe aan steun vanwege oplopende verliezen en druk op de financiële reserves. De Italiaanse overheid heeft bemiddeld in een reddingsoperatie, waar de kapitaalinjectie deel van uitmaakt. Die wordt ondersteund door de twee grootste banken van het land, terwijl het nationale postbedrijf 75 miljoen euro levert.

In ruil gaat Alitalia voor 295 miljoen euro aan kosten snijden en zijn personeelsbestand met bijna 2000 verminderen.