Nintendo heeft geen ambitie zijn gamereeksen ook uit te geven voor smartphones en tablets. 

Hoewel andere gamebedrijven de reeksen van de Japanse gamegigant namaken en uitgeven voor bijvoorbeeld de iPad, blijft Nintendo het maken van apps zien als een promotiemiddel voor zijn spelcomputers. 

"Een app biedt consumenten de mogelijkheid te proeven aan de Nintendo-ervaring", zei operationeel directeur Reggie Fils-Aime van Nintendo of America voor de camera van de Amerikaanse nieuwszender King 5. Volgens hem blijft 'de complete Nintendo-ervaring' voorbehouden aan Nintendo's eigen spelcomputers. 

Andere gamebedrijven maken wel games voor tablets en smartphones die doen denken aan de spellen van Nintendo. Zo kwam gamestudio Rovio deze maand met Angry Birds Go, een racespelletje sterk gebaseerd op Mario Kart. Daarnaast lijkt het vorige maand verschenen avonturenspel Oceanhorn voor de iPad veel op The Legend of Zelda. 

Nintendo erkent dat er veel interesse is om zijn spellen, waaronder series als Super Mario en Donkey Kong, op smartphones en tablets te spelen. Het bedrijf is echter niet van plan om aan die wens te voldoen. "We zijn van mening dat onze spellen het meeste plezier leveren op onze eigen spelcomputers", zei Fils-Aime tegen de nieuwszender. 

Verlengstuk

Dit jaar maakte het Japanse gamebedrijf de chatapplicatie Miiverse en twee Pokémon-apps voor iPhones en Android-telefoons. De chatapplicatie communiceert met dezelfde app voor de Wii U, terwijl de Pokémon-apps een verlengstuk zijn van spellen voor de Nintendo 3DS. Fils-Aime wilde nog niet kwijt welke andere apps het bedrijf op de markt wil gaan brengen. 

De Japanse spelcomputerfabrikant doet op dit moment goede zaken met de Nintendo 3DS, waarvan wereldwijd grofweg 35 miljoen exemplaren verkocht zijn. Met de Wii U, de opvolger van de Nintendo Wii, gaat het een stuk minder goed. Die spelcomputer is iets meer dan vier miljoen keer verkocht.