De Europese beurzen zijn woensdag met winsten gesloten. De handel werd gesteund door een goed cijfer over het Duitse ondernemersvertrouwen.

Verder werd vooral met spanning gewacht op de Federal Reserve, die na sluiting van de Europese beurshandel bekend gaat maken of het steunbeleid al kan worden afgebouwd.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een plus van 0,8 procent op 381,17 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 596,14 punten. De beurzen in Londen en Parijs koersten 0,1 en 1 procent hoger. De DAX in Frankfurt steeg 1,1 procent. Uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in december is gestegen tot het hoogste niveau sinds februari 2012.

In Amsterdam werd SBM Offshore beloond na een verhoging van de omzetverwachting. De dienstverlener aan de olie-industrie verwacht dit jaar een omzet van 4,6 miljard dollar te realiseren. Eerder werd uitgegaan van een omzet van 4,3 miljard dollar. Het aandeel was met een plus van 4,3 procent koploper in de AEX.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro had te kampen met een winstwaarschuwing van de Noorse concurrent Petroleum Geo-Services (PGS) en was met een min van 2,2 procent de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Ook de Franse dienstverlener aan de oliesector Technip kwam met een winstwaarschuwing en zakte in Parijs 6,3 procent.

ICT Automatisering kreeg er 4,9 procent bij. De automatiseerder maakte bekend een opdracht te hebben gekregen van postbezorger PostNL.

TUI

In Frankfurt steeg TUI 3,8 procent. De reis- en scheepvaartonderneming wist in het afgelopen gebroken boekjaar, dat eindigde op 30 september, alsnog terug te keren naar winst. Analisten voorzagen opnieuw een jaar met rode cijfers. In Stockholm ging witgoedfabrikant Electrolux 3,5 procent omhoog, geholpen door een adviesverhoging van UBS.

Detailhandelaar Marks & Spencer leverde in Londen juist 2,4 procent in, vanwege een adviesverlaging van UBS. Branchegenoot Sainsbury kreeg een negatief rapport van Deutsche Bank voor de kiezen en daalde 3,6 procent.

De euro was 1,3763 dollar waard, tegen 1,3751 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 97,42 dollar per vat. Brentolie won 0,8 procent tot 109,32 dollar.