De Russische oliemaatschappij Lukoil neemt de Nederlandse oliegroothandel en tankstationexploitant Rotonde over. 

Dat maakten de partijen dinsdag bekend.

Financiële details over de transactie worden niet verstrekt. De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid van de 26 werknemers bij Rotonde.

Door de overname krijgt Lukoil er 21 tankstations bij. Het bedrijf stapte vorig jaar de Nederlandse tankstationmarkt op door 46 tankstations in Limburg te kopen. De benzinepompen van Rotonde (zes bemande en vijftien onbemande) liggen in Midden-Nederland.

Smeermiddel

Lukoil verstevigt door de overname ook zijn positie op de Nederlandse groothandel- en smeermiddelenmarkt. Rotonde is sinds 1963 vanuit Hardinxveld-Giessendam actief met handel in brandstoffen, smeermiddelen en vetten voor transporteurs, garages, aannemers, agrarische- en industriële bedrijven.

Lukoil is na Gazprom het grootste olieconcern van Rusland. In november rapporteerde het bedrijf over het derde kwartaal een nettowinst van 3,1 miljard dollar bij een omzet van 36,7 miljard dollar.

Het concern exploiteert ook tankstations in de Verenigde Staten en verder onder meer in België, Luxemburg, Finland en Polen. Sinds 2009 is Lukoil voor 45 procent eigenaar van de raffinaderij Zeeland Refinery in Borsele.