ING rondt overeenkomst rommelhypotheken af

ING en de overheid hebben hun overeenkomst over het afwikkelen van een door de Staat gegarandeerde hypotheekportefeuille afgerond. Dat meldt ING dinsdag.

Het gaat om een pakket Amerikaanse 'rommelhypotheken' waarvan de overheid een groot deel van het risico op zich had genomen.

Met de afronding van de overeenkomst vervalt het recht van de overheid om twee leden te benoemen in de raad van commissarissen van ING. En de huidige overheidscommissarissen hebben nu bij bepaalde beslissingen niet langer een groter stemrecht dan hun collega-toezichthouders.

De Nederlandse regering besloot begin november het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de zogenoemde Alt-A-portefeuille, te verkopen. De Staat schoot ING begin 2009 te hulp door 80 procent van het risico op de portefeuille over te nemen.

Onverhandelbaar

De obligaties waren door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks meer verhandelbaar en vormden voor ING een blok aan het been. Nu de Amerikaanse woningmarkt herstelt, zijn de garanties niet meer nodig en kan de portefeuille verkocht worden.

Vorige week woensdag stemde Brussel in met de voorgenomen verkoop van de portefeuille. Op diezelfde dag deed de Staat bijna de helft van de portefeuille via een veiling van de hand. De rest van de verkoop volgt binnen een jaar.

De overeenkomst heeft volgens ING geen effect op zijn resultaten. De kapitaalbuffer van de financiële instelling wordt er wel door versterkt. De zogeheten core tier 1-ratio, die de verhouding weergeeft tussen het eigen vermogen en de uitstaande leningen van de bank, verbetert door de transactie met 0,1 procentpunt.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie