De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag met verlies. Beleggers namen gas terug na de stevige koerswinsten van een dag eerder. 

De focus bleef gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint aan de tweedaagse beleidsvergadering.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent lager op 378,17 punten. De MidKap daalde met 0,4 procent tot 592,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren 0,5 tot 1,2 procent.

"We hadden iets meer verwacht vandaag, maar de beurzen gaan toch weer wat naar beneden. Alles staat of valt met wat de Fed morgen gaat doen. Ze gaan een keer beginnen met het afbouwen van de steun, maar wanneer precies blijft de vraag'', zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Duitsland

Een sterker dan verwachte stijging van het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie had weinig impact op de handel. De vertrouwensindex van het onderzoeksinstituut ZEW steeg van 54,6 in november naar 62 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een toename tot 55. Het is de vijfde maand op rij dat de index stijgt.

In Parijs verloor de dienstverlener aan de oliesector CGG bijna 17 procent. Het Franse bedrijf waarschuwde dat de winst in het vierde kwartaal onder druk staat door projectvertragingen.

CCG

De winstwaarschuwing van CGG zette in Amsterdam de koersen van bodemonderzoeker Fugro en maritiem dienstverlener SBM Offshore onder druk. Het aandeel Fugro leverde 1,8 procent in en SBM Offshore sloot 1,9 procent lager.

SBM liet maandag na de slotbel ook weten dat de beoogde verkoop van het schip Installer aan Daya Vessels Limited niet doorgaat. Daya kreeg een aantal keer meer tijd om de financiering rond te krijgen, maar slaagde daar niet in.

Heijmans

In de Midkap sloot bouwbedrijf Heijmans 1,9 procent hoger. De overname van Brinck Groep, die Heijmans maandag na de slotbel aankondigde, is volgens analisten van SNS Securities opvallend en verfrissend. Ook profiteerde Heijmans van positieve berichten over de Nederlandse huizenmarkt. Fabrikant van navigatieapparatuur TomTom stond onderaan de Midkap-index met een verlies van 1,8 procent.

De euro was 1,3751 dollar waard, tegen 1,3757 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie ging 0,2 procent omlaag tot 97,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper, op 108,46 dollar.