De Europese beurzen boekten maandag stevige winsten dankzij gunstige cijfers over de industrie in de eurozone en in de Verenigde Staten. Met de winsten werd een reeks van verliesbeurten vorige week deels gecompenseerd.

De AEX-index sloot 1,2 procent hoger op 381,44 punten en de MidKap steeg 0,9 procent tot 594,36 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs boekten winsten tot 1,7 procent.

Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit blijkt dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone in december op het hoogste niveau in ruim 30 maanden is uitgekomen. De index voor de Duitse industrie bereikte het hoogste niveau in 2,5 jaar. De Franse economie vertoonde echter opnieuw tekenen van krimp.

Markit maakte ook bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie deze maand nipt is toegenomen ten opzichte van november. Uit de cijfers van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse industrie in november 1,1 procent meer produceerde dan in oktober. Economen rekenden in doorsnee op een plus van 0,6 procent.

Philips

Sterkste stijgers in de AEX waren digitale beveiliger Gemalto en elektronicaconcern Philips, beide met een winst van 4 procent. De sterkste daler was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 2,7 procent na een adviesverlaging door het Japanse effectenhuis Nomura.

In de MidKap deed uitzender USG People goede zaken en voerde met een plus van 4,6 procent de stijgers aan. Voedingsconcern Corbion stond onderaan met een min van 2,4 procent.

In Frankfurt steeg Deutsche Telekom bijna 4 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal werkt de Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint aan een overnamebod op zijn concurrent T-Mobile US. T-Mobile US is voor 67 procent in handen van Deutsche Telekom.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) klom in Stockholm 1,7 procent. Het Zweedse modeconcern zag de omzet in het vierde kwartaal van zijn boekjaar in lokale valuta met 13 procent stijgen. Bij winkels die langer dan een jaar open zijn stegen de opbrengsten met 3 procent.

De euro was 1,3757 dollar waard, tegen 1,3731 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 97,50 dollar per vat. Brentolie werd 1,5 procent duurder, op 110,50 dollar.