Beleggers zullen zich in de laatste volledige handelsweek van het jaar vooral laten leiden door de Amerikaanse centrale bank. 

De Federal Reserve maakt mogelijk woensdag bekend wanneer het begint met het langzaam afbouwen van het steunbeleid.

Experts denken al enige tijd dat de centrale bank door recente sterke cijfers over de Amerikaanse economie er voldoende vertrouwen in heeft dat de economie een afbouw van de steun kan opvangen.

Het grootste deel van de marktvorsers wijst daarbij specifiek naar begin 2014 als het moment dat het langzaam dichtdraaien van de geldkraan zou beginnen. Het huidige steunprogramma bestaat uit het maandelijks voor 85 miljard dollar opkopen van onder meer obligaties.

In Amsterdam is de aandacht voor de 400-puntengrens voor hoofdindex AEX inmiddels weer volledig naar de achtergrond verdwenen.

Marktkenners sluiten vrijwel zeker uit dat dit psychologisch belangrijke niveau dit jaar nog gehaald gaat worden.

Met een stand boven de 400 punten zou na ruim 5 jaar eindelijk het terrein heroverd zijn dat verloren ging na de ondergang van Lehman Brothers. Op 12 september 2008, de vrijdag voor het faillissement van de bank, sloot de AEX op 399,57 punten.

Bedrijfsagenda leeg

De bedrijfsagenda is komende week leeg. Wel staan er nog enkele macro-economische cijfers op de rol die mogelijk van invloed zijn op de beurshandel.

Dinsdag maakt het Duitse onderzoeksinstituut ZEW de index openbaar die het vertrouwen van beleggers en analisten in de eigen economie meet. In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag met cijfers over de werkloosheid en het consumentenvertrouwen.

Mineur

De Europese aandelenbeurzen waren vorige week in mineur. De opwakkerende vrees voor 'tapering', zoals het afbouwen van de Amerikaanse steun ook wel wordt genoemd, zorgde voor een terughoudend sentiment.

De AEX eindigde vrijdag 0,3 procent lager op 376,86 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 589,04 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten vrijdag tot 0,2 procent.

In New York sloot de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 15.755,36 punten. De brede S&P 500 daalde een fractie tot 1775,32 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 4000,98 punten.