Het is de schuld van Talpa, het bedrijf van John de Mol, dat SBS niet loopt. Zijn bedrijf gaat namelijk over de programmering.

Dat zegt Sanoma-topman Harri-Pekka Kaukonen tegen RTL Nieuws.

De Mol liet vrijdag in het Financieele Dagblad optekenen dat hij Sanoma wil uitkopen omdat er een onwerkbare situatie zou zijn ontstaan. 

"Ik vind niet dat de samenwerking onmogelijk is", zegt Kaukonen tegen de televisiezender. 

Hij benadrukte het eerdere standpunt van Sanoma dat SBS niet te koop staat bij de uitgever. Als De Mol aan de andere kant zijn deel wil verkopen, valt daar wat Sanoma betreft over te praten.

"Wij willen de situatie bij SBS verbeteren. Dat doen we samen met Talpa, maar als zij daar problemen mee hebben willen we dat ook alleen doen", aldus Kaukonen. De Mol deed meer dan een week geleden een bod van 373 miljoen euro, en noemde dat een 'zeer genereus bod'.

Boete

Naar verluidt moet Talpa een miljoenenboete betalen aan Sanoma als de SBS-zenders Net5, SBS 6 en Veronica geen afgesproken minimum marktaandeel weten te halen. De termijn voor die doelstelling verloopt mogelijk in januari volgend jaar.

Ook zou het alleenrecht van De Mol om een programmadirecteur aan te stellen komen te vervallen als de doelstellingen niet worden gehaald. Momenteel bekleedt Remko van Westerloo, een vertrouweling van De Mol, die functie.

Een woordvoerder van Sanoma kon dit echter niet bevestigen. "Wij zeggen niets over afspraken die wij met partners hebben gemaakt."  

Sanoma, uitgever van onder andere Libelle, Donald Duck en NU.nl, en De Mol kochten in 2011 SBS voor ruim 1 miljard euro. De Mol is voor een derde eigenaar, Sanoma bezit de rest. Sindsdien vallen de kijkcijfers van SBS, met de zenders fors tegen.