De competitiestart van Manchester United verloopt tot dusver teleurstellend, en enkele hedgefondsen rekenen erop dat de aandelen van de voetbalclub de komende tijd net zo matig presteren. 

Onder meer het Britse Odey Asset Management, een van de grootste fondsen van Europa, speculeert op een scherpe daling van het aandeel, zo meldt Financial Times.

Ook het Amerikaanse Tremblant Capital zet in op een neergang van de aandelenkoers. De durfinvesteerders hebben elk een belang van even minder dan een procent in de Britse voetbalclub. In het geval van Odey is dat belang ongeveer vijf miljoen dollar (3,6 miljoen euro) waard. De waarde van het Tremblant-belang is niet bekend, maar loopt eveneens in de miljoenen.

De hedgefondsen zijn echter geen normale aandeelhouders, maar hebben een zogenaamde shortpositie in Manchester United genomen. Ze lenen aandelen, die ze vervolgens tegen de huidige beurskoers doorverkopen.

Ze rekenen erop dat ze het waardepapier in de toekomst voor een lagere prijs kunnen terugkopen, op het moment dat de oorspronkelijke eigenaar de aandelen terugeist. Het verschil is dan hun winst.

De twee durfinvesteerders zijn niet de enige die een dergelijke leenconstructie hebben opgezet met aandelen in de beursgenoteerde voetbalclub. In totaal wordt met zes procent van de aandelen gespeculeerd op een koersdaling, zo inventariseerde onderzoeksbureau Markit. Dat is een bedrag van bijna 140 miljoen dollar.

New York 

Manchester United heeft sinds iets meer dan een jaar een notering aan de beurs van New York. De aandelen zijn in die tijd met bijna twintig procent opgelopen naar zeventien dollar per stuk.

Want hoewel de club op sportief vlak tot dusver matig presteerde, gaat het commercieel gezien voorlopig nog voor de wind.

Zo sloten 'The Red Devils' deze zomer een sponsorcontract met General Motors. De autobouwer wordt voor zeven jaar shirtsponsor van de club en betaalt daarvoor 560 miljoen dollar. Kort daarvoor sloot Manchester United ook al een achtjarige sponsordeal met verzekeraar Aon van 240 miljoen dollar.