PostNL gaat ook post bezorgen in Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft hiertoe een samenwerkingsverband opgezet met investeerder LDC, zo maakte het postbedrijf vrijdag bekend.

Tot nu toe was PostNL, onder de naam TNT Post UK, in Groot-Brittannië voornamelijk bezig met het verzamelen en sorteren van brieven.

Nu wil de onderneming ook de bezorging gaan doen en op deze manier de concurrentie opvoeren met Royal Mail. Er zijn al succesvolle proeven gedaan met bezorgen in Londen en Manchester, meldde het bedrijf.

Alle activiteiten van TNT Post UK vallen onder het nieuwe samenwerkingsverband. PostNL krijgt een belang van 40 procent in de joint venture, die zal worden geleid door het huidige management van TNT Post UK.

Alle kosten van de plannen, die vanaf volgend jaar zullen worden uitgevoerd, worden gefinancierd door LDC. TNT Post UK is na Royal Mail de grootste postbezorger in Groot-Brittannië.

Onverwachts

Het nieuws over de samenwerking is volgens de Belgische bank KBC niet onverwacht omdat het management van het postbedrijf de zoektocht al had aangekondigd. ''Misschien is het wel verrassend dat het akkoord betrekking heeft op alle activiteiten van TNT Post UK.''

Het akkoord, met de investeerder LDC, volgt op succesvolle proeven in Londen en een recente uitbreiding van de bezorgdiensten naar Manchester. ''TNT Post UK heeft laten zien een winstgevend alternatief voor Royal Mail te kunnen bieden. Dat is een belangrijke stap in de verdere uitrol van deze activiteiten'', aldus KBC.

KBC heeft een hold-advies voor PostNL en een koersdoel van 4,30 euro. PostNL noteerde kort voor 10.00 uur 0,5 procent hoger op 4,13 euro.