De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag opnieuw in het rood gesloten, waarmee de negatieve reeks voor de vierde handelsdag op rij werd doorgezet. 

Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve volgende week.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 376,86 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 589,04 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,2 procent.

De markt verwerkte het nieuws dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het 2-jarig federale begrotingsplan van de Verenigde Staten. Het plan moet nog wel door de Senaat. Die stemt waarschijnlijk volgende week. Een begrotingsdeal geeft de Fed mogelijk meer ruimte om te beginnen met de afbouw van zijn stimuleringsbeleid.

Tweedaagse vergadering

De Fed houdt volgende week een tweedaagse vergadering. Mogelijk wordt dan besloten een begin te maken met de afbouw van het steunbeleid.

Grootste daler in de AEX was PostNL met een verlies van 1,5 procent. Randstad was de sterkste stijger met een plus van 1,5 procent. TNT Express noteerde een winst van 1,4 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door RBC Capital.

In de MidKap leverde Delta Lloyd 3 procent in, na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

RSA Insurance Group

In Londen ging RSA Insurance Group ruim 7 procent onderuit na het opstappen van bestuursvoorzitter Simon Lee. Het vertrek van Lee volgt op een nieuwe winstwaarschuwing van de Britse verzekeraar.

PSA Peugeot Citroën zakte in Parijs meer dan 12 procent. Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) verkoopt zijn belang van 7 procent in zijn Franse branchegenoot. Het samenwerkingspact tussen de twee automakers blijft wel bestaan. Donderdag ging het aandeel PSA al 7,6 procent omlaag, na de bekendmaking van een grote afschrijving.

De euro was 1,3731 dollar waard, tegen 1,3755 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 96,43 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 108,29 dollar.