De Britse prijsvechter easyJet voert de druk op de toch al kwetsbare Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia verder op.

Het bedrijf opent komend voorjaar verscheidene nieuwe routes van en naar Rome en breidt de capaciteit in de Italiaanse hoofdstad met circa een derde uit, zo maakte het donderdag bekend.

EasyJet is met ruim 3 miljoen passagiers per jaar al de op een na grootste luchtvaartmaatschappij op de luchthaven Rome Fiumicino, de thuisbasis van marktleider Alitalia. Dat moeten er dankzij de uitbreidingsplannen 4 miljoen worden. In totaal vervoerde de prijsvechter vorig jaar ruim 13,5 miljoen mensen van, naar en binnen Italië.

Ook Ryanair zet de komende tijd extra zwaar in op Italië. De Ierse budgetmaatschappij maakte vorige maand bekend dat Rome Fiumicino volgend jaar de uitvalsbasis word voor zes vliegtuigen. Daarbij nodigde het bedrijf Alitalia overigens uit tot een gesprek over eventuele samenwerking, maar dat aanbod werd afgewezen.

Alitalia is zwaar verlieslatend en heeft net, met enige moeite, een kapitaalverhoging van 300 miljoen euro rond gekregen. Grootaandeelhouder Air France-KLM deed niet mee en ziet zijn belang verwateren van 25 naar circa 7 procent.