De Europese Commissie opent volgende week een diepgaand onderzoek naar de verkoop van het Duitse E-Plus door KPN.

Dat meldt persbureau Reuters donderdag op basis van een drietal ingewijden.

Brussel wijst daarmee het recente verzoek van de Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, af.

De Duitse kartelwaakhond stelde onlangs de overname van E-Plus door het Spaanse Telefónica zelf te willen onderzoeken, omdat het om een Duits bedrijf gaat. Eurocommissaris Joaquín Almunia liet eerder al doorschemeren dat hij de verkoop een zaak van Europees belang vindt en het onderzoek daarom van de Duitsers wil overnemen.

Volgens de bronnen kondigt Brussel het onderzoek volgende week vrijdag aan. Doorgaans komt de commissie binnen negentig dagen tot een oordeel, maar in sommige gevallen is een langere termijn mogelijk. De verkoop van E-Plus zou het aantal grote telecomaanbieders op de Duitse markt reduceren van vier na drie.

Telefónica

KPN maakte in juli bekend een overeenkomst met Telefónica te hebben bereikt over de verkoop van E-Plus. De Nederlandse telefoonaanbieder krijgt in totaal 8,6 miljard euro aan contanten en aandelen voor de Duitse aanbieder van mobiele telefonie. Telefónica zou na de aankoop in Duitsland net zo groot worden als concurrenten Vodafone en T-Mobile.

KPN en Telefónica wilden tegenover het persbureau niet reageren op het naderende onderzoek. De Duitse kartelwaakhond zei te wachten met een reactie tot het besluit van de Europese Commissie binnen is.

Een woordvoerder van eurocommissaris Almunia liet in een reactie aan ABM Financial News weten dat er 'nog geen besluit is genomen'. Hij wijst erop dat de deadline daarvoor volgende week vrijdag is.

Profiel KPN | De overname van KPN: wat ging er vooraf