Op de Amerikaanse aandelenmarkten gingen de koersen donderdag voor de derde dag op rij omlaag.

Sterke cijfers over de winkelverkopen in november wakkerden de vrees aan dat de centrale bank, de Federal Reserve, zijn stimuleringsbeleid op korte termijn gaat terugschroeven.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 15.739,43 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1775,50 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent en eindigde op 3998,40 punten.

Voor aanvang van de handel werd bekendgemaakt dat de detailhandelsverkopen in de VS vorige maand met 0,7 procent zijn gestegen in vergelijking met oktober. Het gaat om de sterkste stijging in 5 maanden. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de winkelverkopen in de VS met 0,6 procent zouden toenemen.

De sterkste daler in de Dow was frisdrankmaker Coca-Cola met een min van 2,3 procent. Farmaceut Johnson & Johnson en producent van drogisterijartikelen Procter & Gamble volgden met verliezen van 2,1 procent. De fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems werd 1,8 procent minder waard.

Olieconcern ExxonMobil ging met een koerswinst van 1,2 procent aan kop bij de hoofdfondsen. De opheffing van het staatsmonopolie op olie in Mexico kan kansen bieden voor buitenlandse oliemaatschappijen in het olierijke Midden-Amerikaanse land. De banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs wonnen 0,4 procent..

Buiten de Dow deed beursdebutant Hilton Worldwide goede zaken. Het hotelconcern steeg 7,5 procent in waarde. Woensdag werd de uitgifteprijs van de aandelen vastgesteld op 20 dollar, waarmee de opbrengst van de beursgang uitkwam op 2,35 miljard dollar.

De euro was 1,3749 dollar waard, tegen 1,3755 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie stond vlak op 97,43 dollar per vat van 159 liter. Die van Brentolie zakte 1,1 procent tot 108,55 dollar per vat.