Koersbewegingen van aandelen tijdens slechte beursdagen hebben enige voorspellende waarde voor de potentiële verliezen die tijdens een beurskrach in het verschiet liggen.

Dat bleek donderdag uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Onderzoekers van de centrale bank hebben een maandelijkse score gegeven aan meer dan 2000 aandelen met een beursnotering in de Verenigde Staten, over een periode van 40 jaar.

Dit werd gedaan op basis van de koersbewegingen tijdens dagen waarop aandelenmarkten hard onderuit gingen. Naarmate de koers beter op peil bleef, scoorde het aandeel beter.

Analyse van de data toonde de voorspellende waarde aan. Aandelen die de maand daarvoor de 20 procent slechtste scores kregen , daalden tijdens een beurskrach gemiddeld twee tot drie keer harder in waarde dan de aandelen die de 20 procent beste scores ontvingen.

Indicatie

Uit het onderzoek bleek ook dat bedrijven waarvan de aandelen slechter presteren bij een beurskrach gemiddeld genomen een kleinere omvang, een hoger handelsvolume en een relatief volatiele beurskoers hebben.

DNB benadrukte dat de scores niet meer zijn dan een indicatie en ze geen garantie boden voor en ''veilige belegging''. Zo verloren ook aandelen met de beste scores aanzienlijk in waarde tijdens een beurskrach.