SnowWorld opende donderdag bij zijn debuut op Euronext Amsterdam met winst, maar gaf die al snel prijs.

 De uitbater van skihallen nam de beursnotering van Fornix BioSciences over en vierde de omzetting van de aandelen van dat bedrijf naar stukken onder de eigen naam met een klap op de gong om de handel te openen.

Fornix, een bedrijf dat al 2 jaar geen operationele activiteiten meer had, was een pennystock. SnowWorld wilde volgens financieel directeur Wim Moerman ''uit die sfeer'' en voerde een aandelensplitsing door.

Elke 25 aandelen Fornix werden omgezet in 1 aandeel SnowWorld, dat opende op 19,50 euro en uitliep tot 20,41 euro. Tegen het eind van de ochtend stond het aandeel 0,7 procent in de min op 18,50 euro.

Het prospectus moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten. Zodra de goedkeuring binnen is, wil SnowWorld meer dan 1,87 miljoen aandelen uitgeven.

Redenen

Moerman zei dat de voornaamste redenen voor de beursnotering toegang tot de kapitaalmarkten en financiering van de uitrol van het concept in Europa zijn.

SnowWorld exploiteert momenteel hallen in Zoetermeer en Landgraaf en werkt al 6 à 7 jaar aan plannen om hallen te openen in Parijs en Barcelona. Het bedrijf verwacht de ''bestemmingsplanfase'' in de eerste helft van volgend jaar af te ronden en bouwvergunningen aan te kunnen vragen.

In eigen land is er buiten een beoogde uitbreiding van de hal in Zoetermeer, waarvoor de aanvraag al 7 jaar loopt, vrijwel geen ruimte om te groeien. Volgens bestuursvoorzitter Koos Hendriks is Nederland met in totaal zeven hallen ''royaal voorzien'', terwijl er voldoende groeimogelijkheden zijn met ''alleen al in Parijs 1,5 miljoen skiërs''.

SnowWorld heeft een jaaromzet van ongeveer 25 miljoen euro.