De banken in Slovenië hebben bijna 5 miljard euro aan kapitaal nodig. Dat maakte de Sloveense centrale bank donderdag bekend, na een stresstest van het bankensysteem in het euroland.

In totaal hebben de banken 4,76 miljard euro nodig, waarvan 3,1 miljard euro voor de drie grootste financiële instellingen. De Sloveense overheid springt voor een groot deel bij om het kapitaal aan te vullen en zal naar verluidt daar geen steun aan andere eurolanden voor hoeven te vragen.

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat donderdag dat het land een leningen nodig van de andere eurolanden om de problemen op te lossen.

''Ze hebben voldoende reserves en weliswaar tegen een relatief hoge rente toegang tot de financiële markten. Dus ze gaan deze problemen zelf aanpakken en daar heb ik vertrouwen in. Hier komt geen steunprogramma voor. Ze gaan het zelf doen en daar zijn we natuurlijk blij mee'', aldus Dijsselbloem.

Problemen

De drie grootste banken rapporteerden in de eerste 9 maanden van het jaar gezamenlijk een verlies van zo'n 390 miljoen euro. Daarbij hebben ze de zwakste kapitaalratio's van alle banken in Europa.

Vijf kleinere banken hebben tot juni de tijd gekregen om in totaal 1,6 miljard euro aan privaat kapitaal te vinden. De centrale bank benadrukte donderdag dat de spaarrekeningen bij de banken veilig zijn.

Slovenië is daarnaast van plan om voor 4 miljard euro aan slechte leningen in een zogenoemde bad bank te plaatsen. Daarvoor is nog toestemming uit Europa nodig. In totaal hebben de Sloveense banken bijna 8 miljard euro aan slechte leningen op hun balans staan.

Volgens Europees commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) is door de test duidelijk geworden dat het land kan doorgaan met de reparatie van de financiële sector, zonder dat het voor steun hoeft aan te kloppen bij ''Europese partners''. Hij sprak van goed nieuws en zei ook dat de Europese Commissie de situatie in Slovenië blijft monitoren.