De Australische mededingingsautoriteit ACCC heeft een rechtszaak aangespannen tegen producenten van wasmiddelen op verdenking van kartelafspraken, nadat Unilever aan de bel had getrokken over de zaak.

Dat werd donderdag bekendgemaakt.

De rechtszaak tegen Colgate-Palmolive, Cussons en de supermarktketen Woolworths draait onder meer om vermeende afspraken om begin 2009 de levering van bepaalde wasmiddelen stop te zetten en alleen nog zeer geconcentreerde middelen te leveren.

De kostenbesparingen voor de bedrijven die daarmee gemoeid waren, werden echter niet doorgegeven aan de consument, aldus de ACCC.

Unilever was volgens de autoriteiten betrokken bij de kartelafspraken, maar heeft als klokkenluider voorwaardelijke immuniteit gekregen.

Intern onderzoek

Het bedrijf liet in een reactie weten intern onderzoek te hebben gedaan naar de affaire en dat maatregelen zijn genomen. Unilever is in actieve onderhandelingen met de autoriteiten, maar wilde verder geen commentaar geven.

Er is door de ACCC ook een zaak aangespannen tegen een voormalige verkoopdirecteur van Colgate. Dat bedrijf zou tevens geheime marktinformatie met Unilever hebben gedeeld, onder meer over wanneer de prijzen van wasmiddelen zouden worden verhoogd.

Woolworths liet weten zich te zullen verdedigen tegen de aantijgingen. Volgens het bedrijf werd de prijs van ongeveer de helft van de betrokken producten een jaar na de vermeende kartelafspraken verlaagd.