De Nederlandse staat heeft bijna de helft van de portefeuille van rommelhypotheken van ING verkocht.

Het Agentschap van de Generale Thesaurie maakte woensdag bekend dat het eerste deel van de zogeheten Alt-A dat voor 5,1 miljard dollar in de boeken staat, is verkocht. De gehele portefeuille heeft een waarde van 11,6 miljard dollar.

Bank of America nam deel voor 1,85 miljard dollar, Goldman Sachs spendeerde 1,27 miljard dollar en Morgan Stanley nog een 788 miljoen dollar. Deutsche Bank en Credit Suisse gaven tijdens de veiling respectievelijk 553 miljoen dollar en 659 miljoen dollar uit.

De staat maakte eerder bekend de gehele portefeuille binnen twaalf maanden te willen verkopen. Een datum voor een nieuwe veiling is nog niet geprikt. Pas als de gehele portefeuille is verkocht, kan de totale opbrengst voor de staat worden vastgesteld.

Blok aan het been

Eerder op de dag stemde Brussel in met de verkoop. De Nederlandse staat schoot in 2009 ING te hulp door 80 procent van het risico op het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de zogenoemde Alt-A-portefeuille, over te nemen.

De obligaties waren door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks meer verhandelbaar en vormden voor ING een blok aan het been. Nu de Amerikaanse woningmarkt herstelt, zijn de garanties niet meer nodig en kan de portefeuille verkocht worden.