De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag voor de tweede dag op rij in de min.

Beleggers speculeerden er op dat de Federal Reserve volgende week begint met het afbouwen van de steun voor de Amerikaanse economie, het zogenoemde tapering.

De speculatie werd gevoed door het tweejarige akkoord dat de Amerikaanse Senaat dinsdag bereikte over de begroting.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 15.843,53 punten. De S&P 500 daalde 1,1 procent tot 1.782,22 punten en de Nasdaq verloor 1,4 procent tot 4.003,81 punten. De ongekende steun van de Amerikaanse centrale bank zorgde voor een enorme opmars van de aandelenbeurzen. De S&P 500 steeg bijvoorbeeld 167 procent sinds het bereiken van een dieptepunt in 2009.

'Shutdown'

Door het akkoord lijkt een nieuwe 'shutdown', een tijdelijke stopzetting van federale overheidstaken, afgewend. ,,De kans dat de Fed al in december begint met taperen is aanzienlijk dichterbij gekomen'', aldus een handelaar. ,,Dat heeft alles te maken met het begrotingstekort en met verbeterende macro-economische data.''

Volgens kredietbeoordelaar Fitch geeft het akkoord ,,een verbetering in de beleidsvorming'' aan.. Bovendien ziet Fitch een kleinere kans dat politiek tumult de VS opnieuw in een shutdown of onenigheid over het schuldenplafond stort.

Producent van netwerkapparatuur Cisco (min 1,6 procent) was een van de opvallendste dalers. Het bedrijf deed een beroep op de Europese Commissie om diens goedkeuring voor de overname van Skype door Microsoft in 2011 alsnog in te trekken, maar haalde bakzeil.

MasterCard won 3,5 procent nadat de creditcardmaatschappij een dividendverhoging met 83 procent aankondigde. Home Depot werd 1,2 procent hoger gezet nadat de doe-het-zelfketen bekendmaakte de doelstellingen voor 2015 waarschijnlijk volgend jaar al te halen.

Animal Planet

Scripps Networks Interactive schoot 7,7 procent omhoog na geruchten dat Discovery Communications (min 0,8 procent) een bod op het bedrijf zou overwegen. Scripps is onder meer eigenaar van HGTV en Food Network. Discovery is bekend van zenders als Animal Planet en TLC.

De euro stond op 1,3786 dollar, tegen 1,3793 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 97,39 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 109,77 dollar.