De Europese aandelenbeurzen daalden woensdag licht. Beleggers waren over het algemeen terughoudend bij gebrek aan richtinggevend nieuws. 

Het wachten is op meer duidelijkheid over de plannen van de Federal Reserve om de steun voor de Amerikaanse economie af te bouwen. De Fed komt echter pas volgende week bijeen.

De AEX-index sloot 0,6 procent lager op 383,15 punten en de MidKap verloor 0,8 procent tot 597,77 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden respectievelijk 0,4 en 0,1 procent. De CAC 40 in Parijs hield lange tijd het hoofd boven water dankzij een flinke koersstijging van EADS, maar de index leverde uiteindelijk 0,1 procent in.

"Het ziet ernaar uit dat we voorlopig even blijven aanmodderen. Iedereen wacht op de vergadering van de Fed van volgende week. Tot die tijd komen er weinig richtinggevende macro-economische cijfers naar buiten", zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Overeenkomst

De markt verwerkte het nieuws dat onderhandelaars in het Amerikaanse Congres een 2-jarige overeenkomst hebben bereikt over de federale begroting van de VS. Hierdoor lijkt een nieuwe shutdown, een tijdelijke stopzetting van federale overheidstaken, voorkomen. De voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten er nog wel mee instemmen.

In Parijs profiteerde het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS van het Amerikaanse begrotingsvoorstel. Het aandeel won 7,5 procent nadat uit het voorstel bleek dat de limiet van de Amerikaanse defensieuitgaven in 2014 ruim 20 miljard dollar hoger ligt dan de huidige grens.

RBS

Royal Bank of Scotland (RBS) verloor in Londen 3 procent na de aankondiging dat financieel bestuurder Nathan Bostock vertrekt bij de Britse bank. Bostock werd in mei benoemd als financieel directeur van RBS. Hij gaat terug naar het Britse onderdeel van de Spaanse bank Santander, waar hij eerder werkte.

PostNL, dat dinsdag ook al inleverde, was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 3 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM stond bovenaan met een winst van 1 procent.

De euro stond op 1,3793 dollar, tegen 1,3765 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 97,88 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 109,24 dollar.