Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij CityJet in Frankrijk legt vrijdag 13 december voor onbeperkte tijd het werk neer. Dat hebben Franse vakbonden dinsdag bekendgemaakt.

Moederbedrijf Air France-KLM is met een buitenlandse investeerder in gesprek over een verkoop van zijn Ierse dochter. Dat proces loopt al anderhalf jaar. De bonden willen dat de werkgelegenheid behouden blijft en zetten met de staking die eis kracht bij.

De actie is de eerste van twee die deze maand worden gehouden. De Franse piloten van CityJet hebben het bedrijf tot 19 december de tijd gegeven om met plannen te komen om een einde te maken aan de aanhoudende verliezen, zonder dat dit ten koste gaat van het personeel. Lukt dat niet, dan leggen zij op 24 december voor 2 dagen het werk neer.

"Het personeel is het zat om maar niet gehoord te worden," zei een woordvoerder van de vakbond voor cabinepersoneel van CityJet tegen het ANP. Naast meer garantie op werkgelegenheid en salarisverhoging, zetten de bonden zich in voor behoud van de vestiging in Parijs en verbetering van werkomstandigheden.

"Soms werkt het personeel 13 uur achter elkaar zonder even te kunnen lunchen of een pauze te nemen," aldus de woordvoerder.

CityJet richt zich vooral op zakelijke passagiers. De luchtvaartmaatschappij verbindt Londen met bijna 20 bestemmingen binnen Europa, waaronder Amsterdam en Rotterdam. Het hoofdkantoor staat in Dublin.