De beurzen op Wall Street konden dinsdag de koerswinsten van de laatste twee handelssessies geen vervolg geven. 

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws richtten beleggers hun aandacht alvast op de bestuursvergadering van de Federal Reserve van volgende week. De hamvraag is of de koepel van centrale banken al gaat beginnen zijn steunbeleid af te bouwen.

Aan het einde van de handel stonden kleine verliezen op de borden. De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de min op 15.973,13 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging eveneens 0,3 procent omlaag tot 1802,62 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,2 procent tot 4060,49 punten.

Op macro-economisch vlak viel weinig te beleven. Voorbeurs bleek uit cijfers van brancheorganisatie NFIB dat het vertrouwen bij ondernemers in het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf in november iets sterker is toegenomen dan economen hadden voorzien. Ook de omzet van groothandelsbedrijven in oktober was hoger dan verwacht.

Aan het bedrijvenfront was het ook vrij rustig. Wel verraste bouwbedrijf Toll Brothers analisten met een hoger dan verwachte winst. Ondanks een 2,5 procent hogere opening sloot het aandeel echter met een verlies van 0,7 procent. Autobouwer General Motors (GM) maakte bekend dat topman Dan Akerson per 1 januari opstapt. Mary Barra volgt hem op. Het aandeel daalde 1,2 procent

Banken reageerden nauwelijks op de strengere regels waar financiële toezichthouders dinsdag hun handtekening onder zetten. Zij mogen vanaf 2015 nauwelijks meer speculatief handelen voor eigen rekening, een maatregel die volgens marktkenners hun winsten hard kan raken.

Desondanks was Goldman Sachs met een winst van 1,2 procent de sterkste stijger in de Dow. JPMorgan Chase, eveneens een hoofdfonds, werd 0,3 procent meer waard. Technologiereus Microsoft en frisdrankmaker Coca-Cola stonden onderaan de Dow met verliezen van 1,5 en 1,4 procent.

De euro noteerde een koers van 1,3768 dollar, tegen 1,3765 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter steeg 1,2 procent tot 98,47 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder en bracht per vat 109,59 dollar op.