De Britse reisorganisatie TUI Travel heeft de winst voor belasting in het afgelopen boekjaar met 10 procent zien dalen. Dat kwam vooral door zwakke verkopen in Frankrijk en herstructureringskosten.

Maar exclusief eenmalige kosten kwam er een winstgroei van 21 procent in de boeken. Dat maakt het concern dinsdag bekend.

De winst voor belasting in het boekjaar, dat liep tot eind september, bedroeg 181 miljoen pond (216 miljoen euro). Een jaar eerder ging het om een winst van 201 miljoen pond.

De omzet klom met 4 procent tot ruim 15 miljard pond. Die groeide vooral door een stijging in het aantal boekingen in Groot-Brittannië en Scandinavië.

Volgens topman Peter Long is het afgelopen boekjaar ''buitengewoon goed'' verlopen. De onderneming ligt volgens hem goed op koers om de groeidoelstellingen voor de lange termijn te behalen. Het bedrijf wil de operationele winst elk jaar met 7 tot 10 procent laten groeien.

Tevreden

Long zegt dat de boekingen voor de wintervakanties conform verwachting verlopen. Inmiddels is 60 procent van het aanbod verkocht. De bestuursvoorzitter is ''tevreden'' met de boekingen voor de komende zomervakantie.
 
TUI kondigde vorige week een grote reorganisatie aan, waarbij onder meer de afdelingen in Nederland en België in elkaar worden geschoven.

Efficiënter

Door de losse landenorganisaties samen te voegen tot een geïntegreerd bedrijf wil TUI efficiënter werken en meer schaalgrootte creëren. De Belg Elie Bruyninckx, de huidige directeur van TUI België, wordt bestuursvoorzitter van de nieuwe Nederlands-Belgische reisorganisatie.

TUI Travel is de grootste touroperator in Europa.