Tankopslagbedrijf Vopak denkt dat het onwaarschijnlijk is dat het bedrijf in 2016 de ambitie voor een bedrijfsresultaat van 1 miljard euro zal waarmaken.

Het gaat dan om het bedrijfsresultaat (ebitda) exclusief bijzondere posten. Dat liet Vopak dinsdag weten.

Vanwege de onzekere timing van nieuwe uitbreidingsprojecten, is de eerdere voorspelling onwaarschijnlijk geworden. Vopak zal in de tweede helft van 2014 dieper ingaan op de doelstelling.

Financieel directeur Jack de Kreij laat in een toelichting weten dat Vopak met de waarschuwing de hooggespannen verwachtingen rond het bedrijf wilde temperen.

Hij vindt het jammer dat de winstdoelstelling in het jubileumjaar niet zal worden behaald. In 2016 bestaat Vopak vierhonderd jaar. ''Het zou een mooie combinatie zijn geweest, als je iets kan presteren wat tot de verbeelding spreekt.''

Moeizame omstandigheden

Voor dit jaar rekent Vopak op een ebitda ex-items van 750 miljoen euro. Eerder werd nog een bandbreedte gehanteerd van 730 tot 780 miljoen euro.

Het bedrijf zegt verder dat het in 2014 vanwege de moeizame marktomstandigheden lastig zal worden om het recordresultaat uit 2012 te overtreffen. Toen kwam die uit op 768 miljoen euro. Vopak bestaat in 2016 vierhonderd jaar.

Ambitieus

De ambitie van Vopak was te ambitieus. Dat schrijft Rabobank in een reactie op de bekendmaking van het tankopslagbedrijf dat die ambitie waarschijnlijk niet gehaald zal worden.

Rabobank houdt rekening met een ebitda ex-items van 880 miljoen euro in 2016. In de tweede helft van 2014 zal Vopak met meer details komen over de winstdoelstelling.

Voor dit jaar rekent Vopak op een resultaat van 750 miljoen euro. Het bedrijf gaf aan dat het niet waarschijnlijk is dat in 2014 het recordresultaat uit 2012 van 768 miljoen euro zal worden overtroffen. Die aankondiging is volgens Rabobank een teleurstelling, dat voor volgend jaar 789 miljoen euro had verwacht.

Advies

Rabo hanteert een hold-advies voor Vopak. SNS Securities liet weten dat het loslaten van de winstambitie voor 2016 niet als een verrassing komt.

SNS heeft voor 2016 een verwachting voor een ebitda ex-items van 876 miljoen euro. SNS hanteert een buy-advies voor Vopak. Het aandeel Vopak sloot maandag op 42,64 euro.