Bij het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS verdwijnen 5800 banen als gevolg van een eerder aangekondigde herstructurering. 

Het aantal gedwongen ontslagen kan oplopen tot meer dan 1.400. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Bij het concern werken nu ruim 140.400 mensen.

EADS zei eerder dit jaar al dat de organisatie grondig op de schop gaat, maar liet de precieze gevolgen voor het personeel nog in het midden. De samenvoeging van de defensie- en de ruimtevaartdivisie leidt tot sluiting van een flink aantal vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, zo bleek maandag.

Het bedrijf stelt dat de ingreep noodzakelijk is om de concurrentiepositie te verbeteren in een tijd waarin overheden bezuinigen op hun uitgaven aan defensie. EADS gaat verder als Airbus, de naam van de vliegtuigdivisie die goed is voor het leeuwendeel van de omzet en winst.

Zwaarst getroffen

Duitsland wordt waarschijnlijk het zwaarst getroffen. Daar verdwijnen ruim 2.600 banen, zo meldden Duitse kranten. In Frankrijk zouden 1.700 banen vervallen. In Groot-Brittannië worden volgens opgaves van vakbonden rond de 700 en in Spanje circa 600 banen geschrapt. Ook in het management wordt gesneden.

Om de banenreductie iets op te vangen worden er bij Airbus en de helikopterdivisie Eurocopter 1.500 vacatures gecreëerd voor mensen die bij andere takken weg moeten. Tijdelijke contracten zullen niet worden verlengd en er komen programma's om mensen vrijwillig te laten vertrekken.

De onderneming maakt later bekend hoe hoog de herstructureringslast zal zijn en wanneer die zal worden genomen.

De Franse vakbond Force Ouvrière meldde maandag dat in Frankrijk 1000 banen verdwijnen. Dat is waarschijnlijk het aantal mensen dat gedwongen het bedrijf moet verlaten. De vakbond heeft al eerder gezegd actie te gaan voeren als er sprake zou zijn van gedwongen vertrekken.