De aandelenbeurzen in New York sloten maandag vlak of met lichte winsten. 

Beleggers schrokken nauwelijks van Fed-bestuurders die suggereerden dat de Federal Reserve mogelijk al snel een begin zal maken met het afbouwen van de steun voor de economie.

De Dow-Jonesindex eindigde vrijwel vlak op 16.025,53 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1808,36 punten, ondanks de geringe winst een nieuwe recordstand voor de index. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,2 procent tot 4068,75 punten.

Meerdere Fed-bestuurders hielden maandag toespraken waaruit bleek dat de Federal Reserve mogelijk in december al een klein begin zal maken met het afbouwen van de steun aan de economie. De handel reageerde nauwelijks op de berichten. ''Beleggers zijn minder bang geworden voor een eventuele afbouw, omdat de redenen om af te bouwen sterker worden'', aldus een Amerikaanse analist. Vrijdag bleek dat de werkloosheid in de VS in november flink was gedaald. Andere economische data wijzen ook op een aanzwellend herstel.

De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar voedseldistributeur Sysco, die aankondigde zijn branchegenoot US Foods, in het verleden een dochterbedrijf van Ahold, over te nemen voor circa 3,5 miljard dollar (2,6 miljard euro). Daarvan wordt 3 miljard dollar in aandelen Sysco voldaan. Het gecombineerde concern zal een jaarlijkse omzet hebben van 65 miljard dollar. Sysco werd door beleggers beloond met een koerssprong van 9,7 procent.

Beleggers verwelkomden ook het nieuwe American Airlines, dat gevormd is na de maandag afgeronde fusie tussen US Airways en American Airlines. Het fusiebedrijf kreeg er op de beurs ruim 2,7 procent bij en analisten oordeelden positief over het aandeel.

McDonald's verloor juist ruim 1 procent, nadat was gebleken dat de verkopen in november lager waren uitgekomen dan analisten hadden verwacht.

Kledingketen Abercrombie & Fitch verloor 2,2 procent, nadat het bedrijf had laten weten het contract met zijn topman te verlengen. Een grotere aandeelhouder had onlangs opgeroepen de bestuurder te ontslaan.

De euro was 1,3740 dollar waard, tegen 1,3727 bij het sluiten van de Europese beurzen. Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 97,38 dollar. Brentolie daalde 2,2 procent in prijs tot 109,16 dollar