De Amerikaanse voedseldistributeur Sysco neemt zijn branchegenoot US Foods over. Dat werd maandag bekendgemaakt.

US Foods was onder de naam US Foodservice tot 2007 eigendom van Ahold en was een van de hoofdrolspelers in het boekhoudschandaal rond het supermarktconcern.

De overnamesom ligt op circa 3,5 miljard dollar (2,6 miljard euro), waarvan 3 miljard dollar in aandelen Sysco wordt voldaan.

Daarnaast zal Sysco de schuld van US Foods herfinancieren. Daarmee komt de totale ondernemingswaarde van laatstgenoemde partij op 8,2 miljard dollar.

Ahold

Ahold ontving in 2007 een bedrag van 7,1 miljard dollar voor het bedrijf, dat in 2000 was overgenomen en goed was voor een derde van de totale omzet. US Foodservice bracht zijn Nederlandse moederconcern in grote verlegenheid toen in 2003 bleek dat het de financiële resultaten stukken mooier had voorgesteld dan ze waren.

Ook bij enkele andere buitenlandse dochtermaatschappijen van Ahold bleken de boeken niet helemaal te kloppen en de beurskoers kelderde. Uiteindelijk kwam Ahold in 2006 een schikking overeen met gedupeerde aandeelhouders van in totaal 1,1 miljard dollar.

Gevangenisstraf

De affaire kostte toenmalig Aholdtopman Cees van der Hoeven en financieel directeur Michiel Meurs de kop. Beide bestuurders werden ook vervolgd voor hun rol in het boekhoudschandaal. Van der Hoeven kreeg alleen een boete, Meurs bovendien een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Wanneer de overname van US Foods door Sysco is afgerond, naar verwachting in het derde kwartaal van 2014, zal het gecombineerde concern een jaarlijkse omzet hebben van 65 miljard dollar. Zo'n 3 jaar na de overname worden jaarlijkse kostenvoordelen voorzien van ongeveer 600 miljoen dollar.

De huidige topman van Sysco, Bill DeLaney, zal het gecombineerde concern gaan leiden. De huidige aandeelhouders van US Foods zullen na afloop van de transactie ongeveer 13 procent van de aandelen Sysco in handen hebben. De grootaandeelhouders Clayton, Dubilier & Rice en Kohlberg Kravis Roberts (KKR) leveren ook een bestuurder.