Cruiserederij Carnival Corporation gaat in Almere een groot trainingscentrum bouwen voor personeel van cruiseschepen. 

Daartoe heeft het bedrijf een overeenkomst getekend met vastgoedontwikkelaar Amvest, zo maakte Amvest maandag bekend.

Carnival wil vanaf 2016 jaarlijks zo'n 5000 kapiteins en officieren van cruiseschepen opleiden vanuit Almere. Hiervoor zullen onder meer simulatoren van de brug van een cruiseschip en van de machinekamers worden gebouwd.

Het complex komt te liggen in het gebied Duin aan het IJmeer. De totale investering van Carnival bedraagt naar verwachting circa 40 miljoen euro. De bouw begint in de tweede helft van volgend jaar.

Costa Concordia

Carnival is eigenaar van onder meer de Holland America Line, Cunard, en het Zuid-Europese Costa Cruises. Sinds de ramp van de Costa Concordia voor de Toscaanse kust, waarbij in januari 2012 32 mensen om het leven kwamen, steekt het bedrijf veel geld in het bevorderen van de veiligheid op de schepen.

Carnival zou onder meer voor de locatie in Almere hebben gekozen vanwege de nabijheid van vliegveld Schiphol en de cruisehaven van Amsterdam. Sinds 2009 heeft het bedrijf bovendien al een kleinere trainingsfaciliteit in de grootste stad van Flevoland.

Volgens Amvest is het project goed voor de lokale werkgelegenheid van Almere. Een zegsman benadrukt dat Carnival ook nog overweegt om een hotelcomplex met een zwembad bij het trainingscentrum aan te leggen.