De Europese beurzen maakten maandag een pas op de plaats na de stevige koerswinsten van afgelopen vrijdag. Sterke handelscijfers uit China en Duitsland boden enige steun aan het beurssentiment.

Beleggers bleven echter voorzichtig in afwachting van meer signalen van de Federal Reserve over de timing van de steunafbouw in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 387,38 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 604,74 punten. De beurs in Parijs verloor 0,1 procent, maar de FTSE in Londen kreeg er 0,2 procent bij. De DAX in Frankfurt deed het iets beter met een plus van 0,3 procent.

''De opmars wil niet echt doorzetten na de verbazingwekkende koersreactie op het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag. Op de Amerikaanse detailhandelsverkopen na, staan er deze week weinig richtinggevende cijfers op het programma. De Fed vergadert pas volgende week over het monetaire beleid en tot die tijd lijken er geen grote posities meer te worden ingenomen. Dat zet een rem op de rally'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Onverwacht

Voor opening van de beurs bleek dat de Duitse export in oktober onverwacht is gestegen met 0,2 procent. Economen hadden gemiddeld op een exportdaling van 0,5 procent gerekend. De Duitse import steeg in oktober met 2,9 procent, terwijl in doorsnee een stijging met 1,1 procent was voorspeld. Afgelopen weekeinde werd al bekendgemaakt dat de export van China in november met 12,7 procent is gestegen.

In Londen daalde HSBC 0,2 procent. De bank, die een groot deel van de winst in Azië realiseert, overweegt volgens de Financial Times een deel van de consumententak in het Verenigd Koninkrijk apart naar de beurs te brengen.

Stijger

Sterkste stijger in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een winst van 1,3 procent. Technisch dienstverlener Imtech was de grootste daler met een min van 2,7 procent. Philips zakte 1,5 procent. Volgens analisten van Rabobank kwam het elektronicaconcern vorige week met twee kleine negatieve verrassingen tijdens een presentatie voor investeerders.

In de MidKap ging biotechnologiebedrijf Pharming aan kop met een winst van 3,4 procent. Diervoederbedrijf Nutreco won 1 procent na een adviesverhoging door Rabobank.

De euro was 1,3727 dollar waard, tegen 1,3694 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie noteerde vlak op 97,70 dollar per vat. Brentolie daalde 1,6 procent tot 109,84 dollar.