Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou een strafrechtelijk onderzoek naar de smeergeldaffaire van Ballast Nedam in Saudi-Arabië hinderen. 

Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van ingewijden.

De affaire draait om betalingen door het bouwbedrijf aan Arabische functionarissen. In ruil voor bouwopdrachten zou Ballast Nedam honderden miljoenen aan steekpenningen hebben betaald. Het ministerie zou vrezen dat het proces de diplomatieke en economische belangen in de Arabische regio ernstig schaadt.

"De steekpenningen werden door Ballast in Saudi-Arabië betaald tot op het hoogste niveau. Die mensen willen niet straks in een Nederlands strafproces ontmaskerd worden", zegt een ingewijde tegen de krant.

"Maar justitie ontkomt er niet aan om ook de personen die het smeergeld ontvingen in het proces te betrekken."

Onjuist

Volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie klopt het artikel in de krant niet. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeide zich niet met het strafrechtelijk onderzoek naar de smeergeldaffaire van Ballast Nedam in Saudi-Arabië. De berichtgeving daarover is onjuist'', twitterde het functioneel parket maandag.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt op Facebook dat Buitenlandse Zaken "op geen enkele manier'' betrokken is geweest bij het onderzoek, "laat staan dat wij iets tegen zouden houden''. Hij roept De Telegraaf op het 'misverstand' recht te zetten.

Opheldering

De oppositiepartijen SP en CDA willen desondanks opheldering van Timmermans (Buitenlandse Zaken). Harry van Bommel (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) willen Timmermans dinsdag in het vragenuurtje aan de tand voelen.

''Als dit klopt, is het raar dat de minister er niks van weet'', zegt Van Bommel. Hij zou het ''uitermate kwalijk'' vinden als Buitenlandse Zaken inderdaad het onderzoek dwarsboomt.
 
Kernvraag voor Omtzigt is of iemand binnen het ministerie zich met de Nederlandse rechtsgang heeft bemoeid. Hij benadrukt dat Nederland in het kader van de mensenrechten en de rechtsstaat andere landen altijd vraagt corruptie te bestrijden.

Ook Van Bommel stelt dat Nederland altijd de eerste is om met de vinger te wijzen naar landen die slecht omspringen met mensenrechten.

Tandje verder

''Maar bij Saudi-Arabië laten we heel veel passeren. Dit lijkt nog een tandje verder te gaan dan de koopman voorrang geven boven de dominee. Als dit waar is, is er gewoon sprake van criminele feiten.''

Ballast Nedam kocht vorig jaar december strafvervolging af met een schikking van 17,5 miljoen euro. Intussen liep het onderzoek naar de bij de fraude betrokken personen gewoon door. 

In die groep zitten ook voormalige bestuurders en commissarissen van Ballast Nedam.