Het vertrouwen van de particuliere beleggers in Nederland is in november volgens ING fors opgelopen en lijkt nu helemaal terug. 

De maandelijkse BeleggersBarometer van het financiële concern steeg vorige maand van 118 naar 131 punten, de hoogste stand in jaren. Dat maakte ING zaterdag bekend.

''Beleggers zijn vooral optimistisch door een verbetering die zij de afgelopen drie maanden zagen in de economie en de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Ook voor de komende drie maanden zijn ze positief'', zegt Bob Homan, hoofd beleggingen bij de bank.

Meer dan de helft van de beleggers zag de waarde van de eigen portefeuille groeien vorige maand, tegen 44 procent de maand daarvoor. Bij nog maar 17 procent werden de beleggingen minder waard (was 22 procent).

Consumentenvertrouwen

Niet alleen het beleggersvertrouwen neemt volgens ING toe, ook het consumentenvertrouwen stijgt snel. ''Op dat laatste front is het aantal pessimisten weliswaar nog steeds in de meerderheid, maar hun aantal neemt steeds verder af'', stelt Homan.

Het sentiment onder de particuliere beleggers is echter al veel langer trendmatig aan het verbeteren. ''Zo zie je weer eens dat de stemming op de beurzen vooruitloopt op de verbetering in de reële economie'', constateert de econoom.